Διαδραστική performance και εργαστήριο για σχολεία και ομάδες.

Ηλικίες: Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου
Διάρκεια: 90’
Visuals: Αγγελική Μπόζου
Μουσική: Θάνος Κοσμίδης, Βάλυ Ιωάννου
Τεχνικός εικόνας και ήχου: Κωσταντής Μιχαήλ

Το παιδαγωγικό πρόγραμμα ΠΕΣ ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣ είναι μια συμμετοχική performance που συνοδεύεται από εικαστικό και μουσικό εργαστήριο. Τα παιδιά αφηγούνται τα όνειρά τους (ΠΕΣ) ενώ η καλλιτεχνική ομάδα δημιουργεί εικόνες που σχετίζονται με την αφήγηση, συνοδεία μουσικής (ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣ).

Οι δράσεις (αφήγηση, εικονοποίηση και ήχος) συμβαίνουν ταυτόχρονα και βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό. Οι τρεις συμμετέχοντες συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καλλιτεχνικού έργου, για την υλοποίηση του οποίου οδηγούνται σε άγνωστους προορισμούς διερευνώντας την έννοια του τυχαίου.

Η ομάδα αποτελείται από την εικαστικό Αγγελική Μπόζου, που είναι η εμπνευστής του πρότζεκτ και ένα συνεργάτη μουσικό. Η εικαστικός ακούει την αφήγηση του ονείρου και την ίδια στιγμή ζωγραφίζει και δημιουργεί συνθέσεις από φωτογραφίες, έτοιμα σχέδια και μικροαντικείμενα που βρίσκει στο αρχείο της. Οι εικόνες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους καταγράφονται από κάμερα και προβάλλονται μεγεθυμένες ώστε να είναι ορατές από όλους. Αντίστοιχα ο μουσικός συνοδεύει την εικόνα με ήχους, μελωδίες και διαλόγους που συνθέτει αυτοσχεδιαστικά. Το κάθε παιδί που αφηγείται το όνειρό του, μιλάει στο μικρόφωνο αργά και καθαρά σύμφωνα με τις οδηγίες της καλλιτεχνικής ομάδας. Τα παιδιά εκτός από θεατές των ονείρων τους γίνονται ταυτόχρονα μέρος της καλλιτεχνικής δράσης και έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν άμεσα με δύο δημιουργούς για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Αφού ολοκληρωθεί η performance τα παιδιά είναι ελεύθερα να δοκιμάσουν τα ίδια να ζωγραφίσουν και να συνθέσουν μουσική. Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες: οι αφηγητές, οι ζωγράφοι και οι μουσικοί. Οι καλλιτεχνική ομάδα τους δίνει οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα υλικά και τα όργανα και με τη βοήθεια των δημιουργών το όνειρο συνεχίζεται! Κάποιες μέρες μετά την ολοκλήρωση και του εργαστηρίου τα παιδιά θα λάβουν ένα email το οποίο θα περιλαμβάνει μονταρισμένο υλικό από τις εικόνες που δημιούργησαν και τα όνειρα που αφηγήθηκαν.

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά συμμετέχοντας σε αυτό το πρότζεκτ:

  • Τα παιδιά γίνονται μέρος της δημιουργίας ενός καλλιτεχνικού έργου που χρησιμοποιεί συνδυαστικά νέα μέσα και παραδοσιακές τεχνικές
  • Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με σύγχρονους ενεργούς καλλιτέχνες
  • Βλέπουν πως αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία ώστε να εξυπηρετεί ένα σύγχρονο έργο τέχνης
  • Βλέπουν πως αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ζωγραφική και το σχέδιο
  • Ενδυναμώνεται η ομάδα των συμμαθητών καθώς μοιράζονται κάτι τόσο προσωπικό όσο τα όνειρα
  • Εκφράζονται αυθόρμητα μέσω του αυτοσχεδιασμού
  • Διερευνούν το τυχαίο γεγονός και μετατρέπουν τα «λάθη» σε κάτι άλλο που εξυπηρετεί το σκοπό τους
  • Αντλούν αυτοπεποίθηση μέσω της δημιουργίας και της έκφρασης